"יש משהו מאוד מכונס ואינטימי בשפת הגוף שלהם כשהם עובדים", מתארת נירית נלסון, אוצרת התערוכה 'תכשיט ישראלי 6' הנפתחת היום במוזיאון ארץ ישראל, את צורת העבודה של צורפים. "החלטתי לבחון זאת, וכך הגעתי לנושא של אלטר-אגו שמוכר לנו מעולם הפסיכולוגיה", היא מוסיפה על התערוכה, שקיבלה בעקבות כך את הכותרת הספציפית 'אני אחר'.
התערוכה מאגדת את עבודותיהם של 35 צורפים ואמנים ישראלים, שהתבקשו ליצור תכשיט שמבטא את האלטר-אגו שלהם, כלומר הזהות האחרת, הנוספת או הנגדית, שטמונה בהם. "התכשיט זה הפריט האחרון שאנחנו שמים על עצמנו בבוקר. הוא החלטה מאוד דרמטית", מתארת נלסון פרספקטיבה נוספת על היחסים בין הזהויות השונות המתקיימות בתוך הגוף. "זו ההחלטה הסופית כיצד אנחנו מציגים את עצמנו בפני הציבור. מאותו הרגע התכשיט יוצא מטווח הראייה שלנו ואנחנו למעשה נפרדים ממנו. הפידבק היחידי במתקבל הוא מהסביבה".
רוב התכשיטים בתערוכה אינם נועדו לענידה, אבל הדיאלוג הפנימי שהם מחצינים הוא משהו שלא מעטים מאתנו עונדים על עצמנו מדי יום. המושג הפרוידיאני אמנם סיפק את נקודת הזינוק עבור היוצרים, אך כל אחד מהם הפליג למחוזות האישיים שלו. כך למשל, נגה חדד בחרה לצקת תוכן פוליטי לעבודתה ולשלב גבישי חול כהים וזרזיפים של זהב אמיתי, אשר מבטאים את המאבק על אדמה; דגנית שטרן-שוקן בחרה דווקא לגשת לליבה הפסיכו דינמית של המושג הראשוני, והיא מציגה את האגו מפורק ל-14 חלקים; דנה חכים יצרה תכשיט נגד עין הרע תכשיט עשוי רשת מתכת, רקמה וכדורי זכוכית שנועד להגן מפני ה"אחר" המאיים; ורד קמינסקי ספגה השראה מהתרבות ההלניסטית, והיא מציגה משטחי זהב תלת ממדיים עשויים מלולאות ארוגות, בהשראת המדליונים ההלניסטיים שעליהם מתנוססות בדרך כלל דמויות של אלות מתפרצות.
שתיים מבין העבודות הדרמטיות ביותר שייכות לדורון טאובנפלד וליעקב קאופמן. טאובנפלד, צורף צבעיר ומבטיח בוגר שנקר, לקח חלקים פנימיים של אלמנטים אישיים מחייו כגון מנגנונים פנימיים של אופניים, דרגות צבאיות וחלקים פנימיים של מחשב ויצר מהם שרשראות שבטיות שמהדסות על הגבול שבין מזרח למערב. מנגד, קאופמן מציג תכשיטי תותב לאף, שיוצרים אשליה של "הגבנון היהודי", אותו ביקש מאביו להסיר בצעירותו.
"תערוכה צריכה להעלות נושא לדיון ולא לקבוע סימן קריאה או נקודה", מדגישה נלסון, "לא משנה כמה אמנות תהיה קונספטואלית ומופשטת, בסופו של דבר מדובר בחומר, במשהו ממשי".
אני אחר, תערוכת תכשיט ישראלי 6, מוזיאון ארץ ישראל, חיים לבנון 2, רמת אביב, תל אביב.
שעות פתיחה: ראשון - רביעי: 10:00-18:00; חמישי: 10:00-20:00; שישי-שבת: 10:00-14:00.
התערוכה תינעל ב-20 בנובמבר.