עולם האופנה נפרד בשישי האחרון ממעצב העל ולנטינו גרוואני, שהלך לעולמו בשבוע שעבר בגיל 93. טקס הלוויה נערך ברומא, העיר שמזוהה עמו יותר מכל, והיה מעין מפגן הוקרה למורשתו של אביר האופנה האיטלקית.
ארונו הובא אל הכנסייה, לצלילי יצירות של מוצרט, כשהוא מלווה בזרים ענקיים של שושנים וליליות. בחוץ התקבצו מאות אנשים שהגיעו לחלוק למעצב האגדי כבוד אחרון, חלקם ענדו סרטים אדומים כמחווה לגוון "אדום ולנטינו" האייקוני שהפך לסימן ההיכר שלו.
רכבת אווירית של צמרת עולם האופנה נחתה בבירת איטליה לכבוד המאורע. בין הנוכחים היה ניתן לראות את עורכת ווג המיתולוגית, אנה וינטור, שדאגה שגיליון פברואר 2026 של ווג איטליה יוקדש כולו לזכרו של ולנטינו, עם שער בצבע האדום המפורסם שלו. "הוא היה הקיסר האחרון של עולם שהולך ונעלם", אמרה וינטור בדברי ההספד, "ולנטינו הבין שיופי הוא לא רק בגד, אלא דרך חיים, כבוד עצמי ושאיפה לשלמות שאין לה תחליף".
ג'אנקרלו ג'יאמטי, שהיה שותפו העסקי מזה 60 שנה, סיפר: "ולנטינו לא רק הלביש נשים, הוא נתן להן את הביטחון להרגיש כמו אלות. הוא תמיד אמר שהיופי הוא הדבר היחיד ששווה להילחם עבורו, והוא נלחם עבורו עד נשימתו האחרונה. העולם היום מעט פחות אלגנטי בלעדיו".
מעצבת העל דונטלה ורסצ'ה ריגשה תעשייה שלמה כשבחרה להגיע לטקס המקדים לבושה בחליפה מחויטת בצבע אדום עז, גוון ולנטינו רד, כמחווה סימבולית לצבע שהגדיר את כתב ידו העיצובי של המעצב המנוח. לטקס הלוויה עצמו היא לבשה שמלה שחורה, כנהוג באירועי אבל רשמיים - דגם בעיצוב בית האופנה ולנטינו.
דונטלה הגיעה מלווה במעצב העל פייר פאולו פיצ'ולי, שנחשב במשך שנים לממשיך דרכו. "ולנטינו היה המצפן שלי", ספד לו בהתרגשות. "הוא לימד אותי שהאופנה היא לא רק בד ותפרים, אלא חלום שמתגשם. אני מבטיח להמשיך ולשמור על הלהבה האדומה דולקת".
גם מעצב העל טום פורד הגיע לחלוק כבוד אחרון. הייתה ביניהם חברות קרובה והערכה הדדית עמוקה שנמשכה עשורים. הוא ספד לו בחום, ותיאר אותו לא רק כמעצב שהשפיע על דורות, אלא כחבר קרוב ואמיתי.
לצד מעצבי העל הגיעו גם אושיות נוספות כמו הדוגמנית והשחקנית אליזבת' הארלי, אושיית הסטייל האיטלקייה אוליביה פלרמו, ושחקנית הקולנוע אן האת'וויי - שהיתה עבורו מוזה, והגיעה לבושה במעיל שחור של ולנטינו. "הוא לימד אותי שכל אישה ראויה לרגע של קסם באדום", אמרה האתוו'יי. "הלב שלי נשבר, אבל אני מתנחמת בידיעה שהיופי שהוא יצר יישאר איתנו לנצח".
מורשתו של ולנטינו תמשיך להדהד בתצוגת הקוטור הקרובה שתתקיים בשבוע האופנה בפריז, ותוקדש כולה לזכרו.
